Valpbeteende

21. sep, 2021

Valpbeteende

Igår var Millie (som förhoppningsvis blir mamma till kommande kull ) på hälsoundersökning och allt var utan anmärkning🙂 Tack bästa  Anna! 

Uppgifter om detta kommer alltid in på Svenska Kennelkluenbben  sida ( hälsa söks med hjälp av tikens regnr) Fråga uppfödaren om det. Köp INGEN valp från föräldrardjur som ej har testas, gäller både hane o tik! 

Millie är dotter till vår älskade Isa som hastigt fick lämna oss! Ser därför fram mot lite extra på denna kull❤

Till er som nu har spralliga valpar,  bra infor här.....

Valpar föds inte med gott beteende

Din valp är utan tvekan sötast och "goast", men den kommer inte förprogrammerad med lydnad. Uppfödaren kan ha börjat arbetet med att få valpen rumsren, men hur valpen beter sig som din hund är helt och hållet ditt ansvar. Den goda nyheten är att valpar är lättlärda och ju tidigare du börjar träningen, desto bättre. Om du följer vissa grundläggande principer kommer du att lägga grunden för en givande vänskap i många år.

Belöna alltid bra beteenden

När valpen gör någonting bra av egen vilja ska du belöna den. Även om hundar i alla åldrar reagerar positivt till hundgodis, beröm eller bådadera, kommer en valp som belönas att göra "rätt" nästa gång också. Timing är nyckeln till framgång och belöningen måste ges inom några sekunder från det "korrekta" beteendet för att valpen ska kunna förstå sammanhanget.

Dåligt beteende: förhindra eller ignorera?

Både och, faktiskt.

Ta t.ex. tuggning. Det är någonting som du kan förvänta dig att valpen kommer att förkovra sig i, eftersom det ingår i valpens utforskning av omgivningen och nya saker. Orsakerna till tuggning kan variera, och det kan t.ex. bero på valpen är uttråkad eller får nya tänder, att den söker uppmärksamhet eller är stressad på grund av att den lämnats ensam.

Bland favoritartiklarna finner du kuddar, skor och olika möbeldelar som stolsben. Därför är det viktigt att du lär valpen vad den får och inte får tugga på. Hundar har ingen medfödd förmåga att kunna skilja på vad de får tugga på.

Förutom att hålla undan valpen från platser där den kan göra skada under de första veckorna, ska du även ge den egna tuggleksaker. När valpen tuggar på sina leksaker ska du överösa den med beröm och sedan låta den fortsätta med sina tuggförehavanden.

Och när den tuggar på fel saker? Ignorera det. Du hörde rätt. Ignorera det dåliga beteendet: skrik inte, inget handgemäng, ingen arg uppsyn. Låtsas att valpen inte finns - då förstår den snabbt budskapet.

Ibland måste du ignorera "ignorera-regeln"

Det kan finnas tillfällen då du måste ingripa, t.ex. när valpens beteende rentav är farligt. Du kanske upptäcker att valpen tuggar på en strömförande sladd. Valpen begriper inte att det är både fel och farligt, men du måste ingripa och säga "nej". Du behöver inte skrika eller överdriva - ett kort och bestämt "nej" bör räcka för att få valpens uppmärksamhet. När valpen slutar och har uppmärksammat dig ska du ge beröm och belöning.

Låt inte skällandet driva dig till vansinnee

Visste du att valpar instinktivt börjar vakta när de är omkring 6 till 7 månader? Hundägare som inte känner till detta och uppmuntrar sina hundar att skälla får till slut en hund som skäller vid första bästa tillfälle. Mönstret blir mycket svårt att bryta i efterhand.

Om du vill ha en lugn tillvaro med din vuxna hund ska du inte uppmuntra valpen att skälla. Det innebär däremot inte att den kommer att strunta i verkliga hot - den kommer att reagera instinktivt.

Du ska absolut inte uppmuntra eller belöna frenetiskt skällande. Hunden kan bli upphetsad och skälla innan ni ska ut på promenad. Vänta, stå still och ignorera den. När valpen har lugnat ned sig och slutat skälla, kan du fortsätta med förberedelserna.

På bilden Mullie tre veckor 

 

 

Senaste kommentaren

15.09 | 19:14

Hej!
Vi är mycket intresserade av någon omplacering.
Har haft hund förut,
Vi är en kärleksfull familj med vuxen dotter.
Berättar givet vis mera om oss om intresse finns /mvh Helena

15.09 | 14:18

Det gör jag.

15.09 | 12:21

Hej!
Vad kul du träffat fine Hjalmar:) Kan du höra av dig på fagerhavanais@gmail.com om några dagar. Måste landa lite först:)

15.09 | 11:07

Hej!
Jag är intresserad av en valp från dig. Jag har träffat en hane, i Strömstad, som är så vacker. Vet att du just fått en ny kull men har du tid så hör gärna av dig.

Dela den här sidan