2021

3. jan, 2021

2021

God fortsättning!

Hoppas vi alla får ett nytt trevligt år utan nya pandemier och annat otyg!

Ella o lennons valpkull, byter snart sina piryatänder till permanenta, '

HUNDENS PERMANENTA TÄNDER 

En vuxen hund har 42 tänder, 12 framtänder, fyra hörntänder, 16 främre kindtänder och 10 bakre kindtänder. ( valpen har 28 tänder ) 

När hunden är ungefär fyra månader börjar valptänderna ersättas med permanenta tänder och när den är runt sex månader brukar samtliga permanenta tänder ha vuxit ut, 

Kontrollera att de permanenta tänderna växer fram som de ska. Ibland händer det att den permanenta tanden växer fram bredvid mjölktanden, så kallat persisterande mjölktänder. Fenomenet är vanligare hos mindre hundraser. Kontakta alltid veterinär för att dra ut mjölktänder som inte lossnar. Förträngningar kan leda till inflammation och tandsten. Veterinären kan också se om någon tand saknas och upptäcka eventuella bettfel i tid.

Det är vanligt att valpens vilja att tugga på olika saker blir extra stark precis innan valptänderna byts ut. När processen att byta tänder väl drar igång kan valpens mun bli så öm att aptiten försämras under en tid. Även lukta illa! För att underlätta kan du blötlägga torrfodret eller erbjuda ett mjukare foder tillfälligt.

Tandens rotspetskanal sluter sig först när hunden är 1,5–2 år och innan det sker är tänderna skörare. Tänk därför på att inte ge hunden för hårda ben eller apportera tunga saker innan dess.

Nu börja väntan på Zindys löp / tror mars) ? Ska verkligen bli spännande och se om det blir en liten "rödtott" där ?? Men som de flesta vet har Havnaisen många färger i sig och ibland dyker det upp både den ena o andra färgen som man inte tänkt :)  Till råga på allt kan Havanaisen ändra färg under uppväxten mest Sobel tycker jag! Mörk blir ljus ! 

Choklad blir lite ljusare många gånger, har bunt pigment  och svart kan bli Havannabrun, alltså mörkbrun med svart pigment!. Blir svart silver, visar det sig oftas vid ca 6 veckor!  Helt kritvit är ovanligt! Får inte finnas en endaste färgskiftning i pälsen för att kallas vit!

Tricolor har tre färger i  olika färguppsättningar.

 Själv älskar jag alla Havanaisens färger🙂

Lite enkelt om Havanaisens färger:)

Vi hörs!

Senaste kommentaren

15.09 | 19:14

Hej!
Vi är mycket intresserade av någon omplacering.
Har haft hund förut,
Vi är en kärleksfull familj med vuxen dotter.
Berättar givet vis mera om oss om intresse finns /mvh Helena

15.09 | 14:18

Det gör jag.

15.09 | 12:21

Hej!
Vad kul du träffat fine Hjalmar:) Kan du höra av dig på fagerhavanais@gmail.com om några dagar. Måste landa lite först:)

15.09 | 11:07

Hej!
Jag är intresserad av en valp från dig. Jag har träffat en hane, i Strömstad, som är så vacker. Vet att du just fått en ny kull men har du tid så hör gärna av dig.

Dela den här sidan