Koppelträning

6. jan, 2020

Koppelträning

Nu är alla helger slut och det är skönt med vardag igen!

Tänker på sista kullen från Isa, det händer nog en massa med dem nu! 

Tänder börjas bytas ut och rumsrenheten jobbas det med. 

Koppelträning är bra i små doser och långa promenader i koppel är inte att tänka på än.

Lite tips här....

Koppelträning:

Till en början räcker det med att valpen har på sig ett halsband inomhus och senare kanske varje gång ni går ut. I detta läge går det endast ut på att den ska vänja sig vid det.

Senare kan man börja koppelträna en eller två gånger per dag, högst 5 minuter åt gången den första tiden.

Man sätter på kopplet och promenerar som vanligt. Valpen kan streta och tycka att det är konstigt men då står man bara still och väntar in den.

Så småningom släpper hunden fokus på kopplet, kommer närmre dig och går som vanligt.

Börjar hunden dra i kopplet så stannar man igen och väntar tills hen, till början av en slump, vänder tillbaka så kopplet blir slakt. Då börjar man gå igen. Det är jätteviktigt att man, under denna övning, börjar gå direkt då kopplet blir slakt. Då förstår hunden ganska snabbt vad det var som gjorde att vi började gå igen.

Hela övningen går förstås ut på att hunden får som hen oftast vill (gå framåt) när hen inte drar i kopplet och att hen inte får som hen vill när hen drar i kopplet.

Till en början handlar det om att hunden mer eller mindre av en slump råkar gå tillbaka något steg och att man då ger hen vad den vill ha. Drar hen så stannar man igen.

Så småningom förstår hunden att hen får som den vill genom att inte dra. Det kan inte nog påpekas om hur viktigt det är att vara konsekvent om denna övningen ska ge bra resultat likväl som det inte nog kan påpekas hur effektiv den är om man kan vara konsekvent.

Det är en förhållandevis tålamodsprövande övning, men långt ifrån lika tålamodsprövande som att 7 månader senare ha en 30-kiloshund som drar konstant i kopplet.

5 minuter, 1-2 gånger per dag räcker gott och väl i början. Resten av tiden är det bra om man låter valpen få gå lös.

Försök att inte hamna i att ta på kopplet utöver själva övningstillfällerna innan hen till 100% har lärt sig att gå bra i koppel, efter det kan man använda kopplet mycket oftare...om man vill/behöver.

Det sistnämnda är förstås lättare sagt än gjort om det rör sig om något annat än en liten valp och om den äldre hunden inte är van att vara lös. Men är hunden äldre så kan du också träna längre stunder. Glöm dock inte att vara konsekvent, ett steg tillbaka och det är nästan som om man får börja om från början.

Det finns situationer då man frestas använda kopplet även under ”icke-koppel-träning” innan valpen vet hur den ska gå i koppel, tex om ni ska gå över en väg.

Men jag rekommenderar starkt att då, om möjligt, istället bära valpen över vägen så länge den inte till 100% förstår att man inte kan dra i kopplet och komma framåt samtidigt.

 

Mitt tjat om att inte ta på kopplet sålänge du inte är 100% inställd på att stanna så fort hunden drar går ut på ideen att allt en varelse gör är någon form av inlärning.  Om vi använder kopplet ofta innan valpen lärt sig hur man går i koppel kan hen lätt lära sig själv hur man går i koppel. Detta är kanske förklaringen till varför detta är otroligt mycket lättare att lära en hund som tidigare aldrig haft på sig koppel som en som har haft det i många månader eller år och kanske har fått vänja sig vid att dra i kopplet.

 Ju oftare man har hundeen i koppel desto mindre konsekvent klarar man i regel av att vara. Man möter någon, det ringer i telefonen, man har bråttom osv.

Tips!

Välj ut ett ord som betyder "gå som man gör när man går ordentligt i koppel", använd ett och samma ord ex. "koppel", "nära" eller annat.

Säj glatt ordet då hunden kopplas och med jämna mellanrum undertiden hunden går BRA i koppel (till en början aldrig som ett kommando/ en uppmaning om att hen ska gå bra utan BARA när hen redan gör det)

Efter en tid kommer du istället kunna använda det som ett kommando för när du vill att hunden ska gå som OM hen vore i koppel fast när den är lös, dvs när du behöver ha den gåendes nära dig.Välj ord som du aldrig använder till hunden annars så att det blir tydligt om vad de handlar om.

Om du någonsin vill ha ett bra fritt följ eller en bra linförighet bör du inte använda ordet "fot". Detta för att momenten linförighet och fritt följ kräver hela hundens fokus på dig medan ordet "nära" (eller motsvarande) bara betyder "gå nära mig, som om du var i koppel". 

Senaste kommentaren

15.09 | 19:14

Hej!
Vi är mycket intresserade av någon omplacering.
Har haft hund förut,
Vi är en kärleksfull familj med vuxen dotter.
Berättar givet vis mera om oss om intresse finns /mvh Helena

15.09 | 14:18

Det gör jag.

15.09 | 12:21

Hej!
Vad kul du träffat fine Hjalmar:) Kan du höra av dig på fagerhavanais@gmail.com om några dagar. Måste landa lite först:)

15.09 | 11:07

Hej!
Jag är intresserad av en valp från dig. Jag har träffat en hane, i Strömstad, som är så vacker. Vet att du just fått en ny kull men har du tid så hör gärna av dig.

Dela den här sidan