valparna 8 veckor

25. jun, 2018

valparna 8 veckor

 Nu springer tiden i väg på alla fronter! Valparna flyttar snart! Valparna fyllde 8 veckor i helgen och är rediga,busiga och alldeles förfärligt bedårande❤För tillfället har dem tre mammor som tvättar.leker och pysslar om dem! VåranTant lilly harblivit skendräktig och piper konstant efter dem🤪

Valparna har provat koppel ute och det gick strålande, så länge dem fick bestämma rutten :) Halsbandet kliar lite nu i början  men det går över snart.

På torsdag är det besiktning och det är alltid lite pirrigt! Det blir chippning och första valpsprutan!

Alla valpar bör vaccineras mot såväl parvo som valpsjuka och smittsam leverinflammation (HCC) genom en trippelvaccination.   Trippelvaccinet bör som nämnts ges vid 8 veckorsålder samt efter 12 veckors ålder, därefter vid 12månaders ålder!

Lite från Fredrik Steen

Socialisering av hunden, hur stor betydelse har det?
Publicerad av Fredrik Steen
Jag är långt ifrån vargexpert, men jag vill ändå delge dig några av mina anteckningar då jag lyssnat på internationellt erkända etologer om just varg.

– “…Vargar lever i grupper eller familjer (…….) de försöker lösa eventuella konflikter med så lite våld som möjligt eftersom ingen i flocken tjänar på att någon skadar sig. Men skador uppstår ändå ibland vid konflikter.
Skulle en varg från annan flock/familj ge sig in i en annans familj/flocks revir blir det konflikt. En konflikt som är hänsynslös och inte allt för sällan slutar med döden, eller så pass stora skador vid konflikttillfället så att den ensamma vargen dör efter en tid i alla fall på grund av sina skador (…..) ”
(märk väl – texten ovan är mina egna anteckningar)
Att socialisering är en viktig del i en hunds liv och utveckling tror jag inte någon person säger emot.
Men frågan är snarare hur mycket socialisering som behövs, samt är all socialisering bra socialisering?

En socialisering går ut på att individen ska lära sig normer och regler för att sedan klara sig tack vare dessa.

Räcker det med att min hund får socialisera sig med 5 andra hundar, eller ska denna socialisering bygga på att hunden ska få träffa och umgås med alla hundar den möter?

Man hänvisar ofta till vargar eller vildhundar då man pratar om vikten av socialisering. Man menar i okunskap på att dessa djur som fått leva fritt utan vår inverkan och begränsningar i socialiseringen ärmed aldrig bråkar eller skadar någon annan hund/varg.

Detta är ett helt fel påstående och jag menar att detta med socialisering endast sker i den familj/grupp djuret lever.
För övrigt undviker de varandra och respekterar varandras revir och “avstånd”. Alltså helt tvärtom mot vad några hundägare gör.

Låt oss säga att jag och min nya valp socialiserar oss fullt ut. Varje hund vi möter får min valp hälsa på.
På det sättet skulle min valp därför lära sig att aldrig göra illa en annan hund (?)

Här gör många en feltolkning av vilka skador som uppstår och varför skador uppstår, samt syftet för den ena hunden att skada den andra.

En hund har ingen vilja att skada en annan hund, men oavsett socialisering som kommer vissa och fullt friska individer att komma att försvara en tillgång.
Denna tillgång kan vara ett revir, ett föremål, en sovplats, mat, eller annat.
Det är i fråga om detta “försvar” skador kan uppstå. Mer som olycka än med uppsåt.

En hund är på tomten och en främmande hund kommer in på reviret. Hundens vilja att försvara reviret är då primärt. Att skada den andra hunden är aldrig aktuellt för hunden. Däremot kan det ske i försvaret av reviret ändå.

Vissa hundindivider har inte de egenskaper som krävs för ett rejält försvar, andra hundindivider har detta.
Det har i sig inte med socialisering att göra.

Min sociala hund ligger och tuggar på ett tuggben. En annan hund närmar sig. Min hund, tack vare att den är socialiserad, visar med kroppsspråk och mimik – kom inte hit!
Den andra hunden är inte uppmärksam och går ändå dit.
Min hund försvarar sin tillgång, och olyckan kan vara ett faktum.

På en viss typ av hund har i exemplet ovan inte socialisering ett dugg med det som sker att göra. Inte ett dugg.

Om min hund som är socialiserad blir angripen av en annan hund, då kommer han sannolikt att försvara sig oavsett hur snäll och socialiserad den än är.

Att socialisera sin valp, sin hund, det ska alla göra.
Men jag vill nog påstå att det är lite för enkelt att i alla sammanhang mena att det är just socialisering, eller brist på detta, som skapar konflikter.
I så fall kanske vi borde ge oss ut i skogen och försöka socialisera vargar.

Sen kan man fråga sig – Kan det vara så att vår övertro på socialisering egentligen är det som skapar konflikter?
Är det naturligt för en hund att hälsa på alla hundar den möter?
Är det onaturligt att en hund inte vill leka med en annan hund den inte känner?
Och så vidare… exempel kan göras i hundratal…….

Kanske skulle olyckliga händelser och konflikter minska drastiskt om vi istället tittade på hur vargfamiljer fungerar. Alltså en stor och bra socialisering i den grupp man ska leva, men där går gränsen.

Nåt att klura på och diskutera om kanske….. 🙂

RUMSRENHET
Jag vågar påstå att nästan alla hundar i Sverige med en normal omvårdnad blir rumsrena ganska fort. Men man ska komma ihåg att det ibland kan ta upp till åtta, tio månader för vissa hundar innan rumsrenheten är helt befäst. Rumsrenhet är något du måste träna. Ju duktigare och mer energisk du är i denna träning desto fortare och bättre går det.

Tänk på är att:
Inte skälla på hunden när den gör ifrån sig inne. Det förstår inte hunden vilket i sin tur kommer att skapa stress. Denna stress kan ge motsatt effekt i din träning till att göra din hund rumsren.
Inte trycka ner hundens nos i det den gjort. Denna dumma och uråldriga teknik har visat sig vara helt värdelös och är bara en form av djurplågeri.
Inte gripas av panik eller oro även om denna träning drar ut lite i tid.
Efter mat och lek
Normalt sett så brukar man säga att valpen behöver kissa direkt efter en lek eller direkt efter den har vaknat efter en sovstund. Valpen behöver bajsa cirka femton, tjugo minuter efter det den ätit. Dessa tider är inte hundraprocentiga men det brukar vara bra tider att hålla i huvudet.

I denna träning så är det jättebra om du försöker rasta valpen på ett och samma ställe i den utsträckning som det fungerar. På så sätt kommer valpen lättare förstå vad du vill. Detta ställe ska vara i närheten av din bostad och behöver inte alls vara stor. Platsen ska också vara så lugn som möjligt eftersom saker runt omkring kan distrahera valpen så att den helt enkelt glömmer bort att göra ifrån sig.

Väl ute på denna yta så ska du helst ha valpen lös och bara ge valpen tid. Det bästa är om du bara sätter dig ner eller står helt still eller neutral. Efter en tid kommer valpen att kissa eller bajsa. Först då ger du valpen beröm och uppmärksamhet – ”Braaaaa, kompis. Nu går vi in”.

Bär ut din valp
Rent praktiskt kan det mycket väl gå till så att du direkt efter det att valpen exempelvis vaknat, lyfter upp valpen i famnen och bär ut valpen. I och med att du lyfter upp valpen så ökar du chansen och möjligheten till att valpen faktiskt gör ifrån sig ute istället för inne. Då du lyfter upp valpen kommer den inte att kissa.

Nattetid tycker jag att du ska ställa klockan med några timmars mellanrum för att ta ut valpen på en kort rastning. Är du duktig nattetid så handlar det ofta om en relativt kort tid innan valpen faktiskt är torr. Dessutom är det så att valpen snart sover hela natten.
I denna träning att göra valpen rumsren så kan jag nästan lova att valpen vid flera tillfällen trots allt kommer att göra ifrån sig inne. Det är helt normalt och inget att oroa sig för. Rumsrenhet är en process och träning som tar sin lilla tid.

Glöm inte bort att din lilla valp är väldigt ung!
Text Fredrik Steen

Angående gå ut med valp nattetid, kan ju också bli så att valpen vill fortsätta med det som vuxen ?

Snart syns vi :)

Senaste kommentaren

15.09 | 19:14

Hej!
Vi är mycket intresserade av någon omplacering.
Har haft hund förut,
Vi är en kärleksfull familj med vuxen dotter.
Berättar givet vis mera om oss om intresse finns /mvh Helena

15.09 | 14:18

Det gör jag.

15.09 | 12:21

Hej!
Vad kul du träffat fine Hjalmar:) Kan du höra av dig på fagerhavanais@gmail.com om några dagar. Måste landa lite först:)

15.09 | 11:07

Hej!
Jag är intresserad av en valp från dig. Jag har träffat en hane, i Strömstad, som är så vacker. Vet att du just fått en ny kull men har du tid så hör gärna av dig.

Dela den här sidan