Tonår snart!

17. okt, 2017

Tonår snart!

Denna morgon är grå och mulen med inslag av regn! Löven virvlar runt till Zindys stora förtjusning :) Hon har fullt sjå att fånga dem alla! 

Lilla fröken har också blivit lite mer busig och testar mer än gärna alla gränser hon kan komma på🤪Mamma Rosa är för tillfället inte så road av sin dotters buslekar, så nu är det min tur agera lektant! Rosa är i sitt höglöp och har fult sjå ute med att skvätta ut sina dofter! Här är väldigt hundtätt, så det gäller hålla koll på fröken hela tiden! Tänk på att någon gång mellan sex  månader och ett och halvt  års ålder blir de flesta tikar fysiskt könsmogna och börjar löpa för första gången. Det innebär att de är fertila och kan få valpar, även om det förekommer att tikar inte har någon ägglossning just under första  löpet!

 Valpens "tonår" startar

Blir mer labil i humöret, och full av känslor. Den kanske sliter mer i kopplet, visar mer nyfikenhet, ängslan, jaktlust. Blir fysiskt gänglig, lite klumpig. Går längre ifrån och har inte samma fokus på husse/matte. Lyder inte som förut, Inkallningen kan fungera sämre. Kan bli försiktig mot nya hundar, människor och nya situationer. Kan bli aggresiv mot hundar av samma kön- och attraheras av det motsatta. Tikar börjar löpa och hanhundar börjar lyfta på benen när dom kissar.

kan bli könsmogna tidigare -vid 4-5 månader

Sätt gränser-Säg-NEJ-tillåt inte sådant nu som du sen inte kommer att acceptera! Var bestämd, var konsekvent. Ge hunden ett alternativ. Om du inte vill att hunden ska rusa till ytterdörren så fort någon ringer på-visa att den till ex ska lägga sig i sin korg i stället. Visa att det är DU som är flockledare.  Ge den uppgifter som att hämta tidningen-lär den konster som att sitta vackert. SLäpp den lös då och då så att den får spåra-men kräv att den kommer tillbaka när du kallar-var rolig tjoa och kryp ihop eller spring ifrån hunden om den inte kommer. Träna också hunden på att vila. Beröm hunden, lek med den och ge den närhet. Skapa lugn och harmoni och rutiner. Från och med nu räcker det med att ge hunden 2 mål per dag-men det är så klart valfritt. Servera hunden aldrig mat strax före el efter lek/motion. Skapa lugn kring måltiden. Många hundar kan nu följa med på promenader på en timme. 

Har beställt boken 

Hunden som skäms : myt eller sanning?

av Per Jensen

🙂

 

 

 

Senaste kommentaren

15.09 | 19:14

Hej!
Vi är mycket intresserade av någon omplacering.
Har haft hund förut,
Vi är en kärleksfull familj med vuxen dotter.
Berättar givet vis mera om oss om intresse finns /mvh Helena

15.09 | 14:18

Det gör jag.

15.09 | 12:21

Hej!
Vad kul du träffat fine Hjalmar:) Kan du höra av dig på fagerhavanais@gmail.com om några dagar. Måste landa lite först:)

15.09 | 11:07

Hej!
Jag är intresserad av en valp från dig. Jag har träffat en hane, i Strömstad, som är så vacker. Vet att du just fått en ny kull men har du tid så hör gärna av dig.

Dela den här sidan