Tänder och mat

2. aug, 2016

Tänder och mat

Fick påhälsning av Alfons i helgen❤Han har blivit en riktigt tjusig gosse:) Tack fina Katarina:)

Han hade också fått fina permanenta tänder precis som Bishop.Nu hoppas jag Canintänderna kommer upp rätt och tränger  bort valptänderna :) Kan ju bli dubbla ett tag! Inget tårinn hade han heller:) Vit och fin i hela ansiktet. Han har iofs aldrig haft det.

Könsmogen börjar han bli också . Med blixtens hastighet hoppade han upp på Rosa som är i höglöp🤪Det hade varit något för bygdens damer att skvallra om:) Vi avstyrde det hela väldigt fort, tack o lov:)

Rosa är förvisso tänkt bli parad med hans bror Bishop till våren men vill naturligtvis hälsotesta dem båda först.

En lite vågad chansning kanske då det finns både rött och chokladfärg i generna. Måste vara lite våghalsig ibland :) 

 

Lite om tänder här:

Valpen föds utan tänder och de första tänderna kommer vid ungefär tre veckors ålder. Mjölktänderna är 28 till antalet och börjar bytas ut mot permanenta tänder vid 4-5 månaders ålder. Det är framtänderna som byts först och sist kommer de bakre kindtänderna. Ibland händer det att någon/några mjölktänder inte lossnar utan man måste gå till veterinären för att dra ut dem. Precis som på småbarn så kliar det i tandköttet när de nya tänderna är på gång och det är därför bra att ge valpen tuggben och andra tuggvänliga leksaker att bita på. Det permanenta bettet består av 42 tänder, se figur 1. Hundens framtänder kallas incisiver och är sex till antalet i såväl över- som underkäke. Hörntänderna kallas för canintänder och är fyra, två i uppe och två nere. Premolarer kallas de främre kindtänderna och det är fyra i överkäken och fyra i underkäken på varje sida. Tänderna som sitter allra längst in i hundens mun kallas för molarer och hunden har två stycken i överkäken och tre i underkäken på varje sida. Ibland händer det att den vuxna hunden saknar en eller flera premolarer och det är oftast den som kallas P1, dvs den tand som sitter närmast efter hörntanden.

Idag kanske jag ska få träffa Bella Bus med matte Ewa:) Yrvädret ska tränas lite inför Backamo. Får se om hon vill det! 

Vi har provat PURE NATURAL ADULT TORRFODER och FÄRSKFODOER RAW BEFF  för liten hund ganska länge nu.. Är väldigt nöjd. Isa får lätt tårrinn utav vissa foder men inte detta :) Det är kyckling och fisk i torrfodret. Toppar det med en klick av färskfodret P.N BEEF och det slinker ner. Luna är inte så förtjust i fisk men förstått  att det är detta foder som gäller nu...trägen vinner :)

Vi hörs

Senaste kommentaren

15.09 | 19:14

Hej!
Vi är mycket intresserade av någon omplacering.
Har haft hund förut,
Vi är en kärleksfull familj med vuxen dotter.
Berättar givet vis mera om oss om intresse finns /mvh Helena

15.09 | 14:18

Det gör jag.

15.09 | 12:21

Hej!
Vad kul du träffat fine Hjalmar:) Kan du höra av dig på fagerhavanais@gmail.com om några dagar. Måste landa lite först:)

15.09 | 11:07

Hej!
Jag är intresserad av en valp från dig. Jag har träffat en hane, i Strömstad, som är så vacker. Vet att du just fått en ny kull men har du tid så hör gärna av dig.

Dela den här sidan