Finaste Bishop en Isbjörn:)

14. jul, 2016

Finaste Bishop en Isbjörn:)

Har ju självaste Bishop på besök här och studerar noga hans betende:) Lyfter på benet har han gjort en tid enl. matte Susanne. Det behöver inte direkt betyda könsmognad iofs. Men han revirkissar och tycker mina damer luktar så gott:) Dammsuger noga varenda grästrå ute Hans små juveler har fått sin pung och han  är lite stissig ibland(annars mycket lugn) när han hör lite ovanliga ljud.

Han har tappt många valptänder och dem nya verkar komma på rätt plats..än:) 

För er valpköpare, så har jag lånat denna text:)

Könsmognadsproblem

Att var i tonåren innebär att individen håller på att lämna valpstadiet för att träda in i vuxen stadiet. Den perioden kan flyta omärkt förbi men oftast så inträffar några ”kollisioner” med omgivningen. Unghunden får selektiv hörsel, vilket beror på att man har upptäckt sig själv i förhållande mot andra individer och tycker oftast att de är trevligare att springa till andra hundar än att lyssna på matte husse. Man kan och vet bäst själv, så att säga.

Tiken kan snart börja löpa ,vilket kan medföra att hon är kinkigare, mer i behov att gå ut och kissa tätare runt löpet, ligger och ”surar” över en gammal leksak större del av dagen, vissa tikar är rymningsbenägna i slutet av löpet, vilket är den tidpunkt då hon är redo för att para sig. Tikar får många gånger ett större behov av mat, tycker dem själva och stoppar i sig allt möjligt dem kommer över, under löpet/skendräktigheten. 

Tiken har först ett förlöp då vulvan svullnar (känn gärna efter ofta), vid denna tidpunkt kan hon redan börja vara annorlunda och kanske vanligast snarstucken mot andra och vanligtvis bekanta hundar. 

Själva löpet innehåller mer eller mindre blödning och de flesta tikar är duktiga på att sköta om sig själv. En tik som visar dessa tendenser berömmer man när hon slickar sig ren, för att förstärka detta beteende, som i bästa fall gör behovet av tikskydd inomhus mer eller mindre nödvändigt. Dock bör de ställen där hon vanligtvis ligger täckas med frottéhandduk eller liknande, om man inte har tikskydd på henne. Om man har tikskydd på är det viktigt att skyddet byts flera gånger per dag, vilket är vanliga trosskydd man har i denna tikskydds”byxa”. Sju till tio dagar blöder tiken under löpet. 

Efterlöpet, är då tiken upphört med blödningen, den tiden då hon kan bli dräktig. Denna tid är mellan två till fyra dagar, tiken visar ofta stort intresse för andra hundar, stolsben, människoben och andra föremål vilka hon visar upp sin bakdel mot med undanhållande svans. En tik under löp och efterlöp skall vara kopplad och under uppsikt, hon är starkt rymningsbenägen vid denna tidpunkt.

Därefter uppgår tiken i skendräktigheten, vilken är en vishet från naturen. Skendräktig tik kan få mjölk i juverna  - detta ett arv från vargen. På så sätt kan en familj/flock försörja valparna även om modern skulle komma till skada, en flock innehåller alltid fler tikar än just modern. Skendräktigheten kan ställa till besvär för tamhunden och dess ägare men är en del i löpcykeln. Detta ger humörförändring, ibland mot gosigare tik, ibland mot surare tik. I sextiotre dygn pågår skendräktigheten – precis som dräktighetsperioden. Under denna tid och i synnerhet mot slutet av denna tid kommer tiken troligen att uppvisa mer intresse för att vara hemmavid än att gå ut, hon kommer att adoptera tofflor, mjukisdjur och liknande som valpar. 

För att underlätta för tiken ta bort alla dessa föremål, öka på hennes konditionering och minska något på hennes fodermängd. På så vis får hon mindre energi till att bilda mjölk i juverna. Efter löpperioden har ni åter er gamla vanliga trevliga tik, bråka alltså inte med henne, hon kan inte hjälpa sitt beteende, då det är hormonellt betingat.

Skendräktighet märks inte på alla tikar!!!

Hanhundarna har börjat och lyfta på benet(kan göras tidigare) vid könsmognadens inträde, de har fullkomligt ”fnatt” på att dissekera urinfläckar och slickar gärna på dem, de urinmarkerar på det mesta upprättstående de passerar, de är rymningsbenägna både för att leta upp tiken som doftar så gott och eller för att ”eliminera” andra konkurrenter. De mäter sig ibland  när de möter andra hanar.

Hanhundar kan tycka att mat är sekundärt och ibland blir dom riktigt besvärliga med att få  äta under könsmognaden och vid löp av granntik. En granntik kan vara boende kilometer bort – hundar har ett eminent luktsinne, så det är alltså inte säkert ni vet om att det löper en granntik, men er hanhund gör.

Förhindra att er hanhund slickar på urinfläckar, det ökar testosteronet i honom och hans drift att para sig/försvara sin tik, ökar.

Under könsmognadsperioden är det en god idé att träna de saker med sin hund som man redan börjat lära in. Träna och befäst kunskapen på olika platser och träna olika långa pass, se till att du upprätthåller hundens intresse för kontakten och belöningen. 
Tjata inte moment och börja inte med några större nyinlärningsprojekt, under denna perioden. Din hund har ett större intresse för andra hundindivider under denna period och det är också en viktig del i din hunds utveckling att den lär känna sig själv mer, det gör den genom andra hundkontakter, bland annat. Det är lätt att man förlorar tålamodet och kanske gör sin hund ointresserad av träning framgent, om man håller på och kräver orimlig kontakt med en unghund.

Olika hundraser kommer in i tonåren vid olika ålder och varje individ har sin egen utvecklingstakt. Men generellt kan man säga att tonåren börjar för ;

Småväxta raser vid ca 4 månaders ålder
Mellanstora raser vid ca 5 månaders ålder
Stora raser vid ca6 månaders ålder
Mycket stora raser vid ca 8 månaders ålder

Undantag finns alltid :)

Senaste kommentaren

15.09 | 19:14

Hej!
Vi är mycket intresserade av någon omplacering.
Har haft hund förut,
Vi är en kärleksfull familj med vuxen dotter.
Berättar givet vis mera om oss om intresse finns /mvh Helena

15.09 | 14:18

Det gör jag.

15.09 | 12:21

Hej!
Vad kul du träffat fine Hjalmar:) Kan du höra av dig på fagerhavanais@gmail.com om några dagar. Måste landa lite först:)

15.09 | 11:07

Hej!
Jag är intresserad av en valp från dig. Jag har träffat en hane, i Strömstad, som är så vacker. Vet att du just fått en ny kull men har du tid så hör gärna av dig.

Dela den här sidan