Mat

26. jul, 2014

Mat

Byt inte foder för att valpen inte äter
Det är ingen idé att byta foder bara för att valpen inte äter det som serveras. Byter du foder, äter valpen det nya fodret med god och glad aptit i någon vecka, sedan vill valpen inte heller ha det nya fodret. Då är det dags att se till att valpen äter det foder som du vill att den ska äta.

En aptitretare
Det är viktigt att valpar som växer äter. Det bästa är förstås att valpen äter sitt foder men går det trögt kan man prova med olika aptitretare.

Prova med lite kokt eller stekt köttfärs i botten av matskålen, häll på lite vatten, blanda med köttfärsen och häll sedan på torrfodret. Man kan också blanda torrfodret med lite mosad kalvsylta eller blanda i lite flytande margarin. Att smeta in matskålens botten med lite leverpastej kan också fungera. Även vanlig naturell yoghurt kan användas som smaksättare när valpen inte är så matglad.

Ett annat tips är att köpa färskfoder. Tag och blanda ut torrfodret med några matskedar färskfoder, det brukar uppskattas.

Hur ofta ska valpen äta
När man får hem en liten valp är det vanligt att man ska ge den mat fyra gånger om dagen. När valpen sedan blir 11-12 veckor brukar man ge valpen tre mål mat om dagen och efter sexmånader så äter de morgon och kväll.

Om din valp t ex äter sin frukost med god aptit men inte vill ha sin lunch så kan du prova att minska på antalet mål. Valpen kanske äter bättre om den får mat på morgonen, eftermiddagen och på kvällen. Samma sak för valpen som ska äta tre gånger om dagen. Den kanske äter bättre om den får två mål mat om dagen.

Träna inte vid matskålen
Valpar som slukar sin mat med god aptit kan man träna lite vid matskålen. T ex att den ska sitta och vänta på "varsågod". Gör inte det om du har en valp som inte slänger sig över maten. Det finns andra tillfällen då du kan träna.

Senaste kommentaren

15.09 | 19:14

Hej!
Vi är mycket intresserade av någon omplacering.
Har haft hund förut,
Vi är en kärleksfull familj med vuxen dotter.
Berättar givet vis mera om oss om intresse finns /mvh Helena

15.09 | 14:18

Det gör jag.

15.09 | 12:21

Hej!
Vad kul du träffat fine Hjalmar:) Kan du höra av dig på fagerhavanais@gmail.com om några dagar. Måste landa lite först:)

15.09 | 11:07

Hej!
Jag är intresserad av en valp från dig. Jag har träffat en hane, i Strömstad, som är så vacker. Vet att du just fått en ny kull men har du tid så hör gärna av dig.

Dela den här sidan